Met deze 5 tips maak je je woning efficient gelijkvloers

6558

Met deze 5 tips maak je je woning efficiënt gelijkvloers

Ben je van plan om nog veel woonplezier te hebben in je huidige woning? Als je wat ouder wordt kan het zijn dat je straks wat slechter ter been bent. Verhuizen naar een nieuwe, passende woning kan een grote opgave zijn. Misschien is je huis wel aan een herinrichting toe. Door na te denken over de indeling van je huis kun je het jezelf gemakkelijker maken later. Voor optimaal wooncomfort kun je ervoor kiezen om je woning gelijkvloers te maken. In dit artikel geven wij je 5 tips om je woning zo efficiënt mogelijk gelijkvloers in te richten.

1. Veilige badkamer

Persoonlijke hygiëne is belangrijk als het gaat om wooncomfort. Je wilt jezelf natuurlijk op een ontspannen manier kunnen wassen en opfrissen. Op je oude dag kan dit moeilijker gaan. Het is dan fijn om de badkamer op de begane grond te hebben. Dit kan je veel kosten schelen voor bijvoorbeeld een traplift of thuiszorg. Voor een veilige badkamer gebruik je vloeren die antislip zijn. Radiatoren hebben ook voordelen in je badkamer. Er kan dan namelijk geen CO-vergiftiging ontstaan, omdat er geen verbranding van gassen plaats vindt. Daarnaast wordt het snel warm is het ontzettend duurzaam. Heb je bijvoorbeeld geen budget voor een aanbouw? Een inloopdouche in de slaapkamer is dan een goede oplossing.

2. Drempels verwijderen

Als je een rolstoel gebruikt of slecht ter been bent is het van belang dat je in huis geen drempels hebt. Drempels zijn grote obstakels voor mindervalide mensen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een drempelloze voor- en achterdeur. Verwijder ook op- en afstapjes. Let op! Een dorpel bij je voordeur en achterdeur mag je niet zomaar verwijderen. Dit vormt namelijk de basis van stabiliteit. Je kunt dan beter het hoogteverschil met een licht hellend rooster overbruggen.

3. Steunpunten en beugels

Zorg voor steunpunten in huis. Zo heb je rustmomenten waar je even op adem kunt komen. Het is vooral handig om in de badkamer en naast het toilet beugels te plaatsen.

4. Toilet op juiste hoogte

Toilet kopen? Plaats een senioren toilet. Deze zijn breed en ruim genoeg om er een rolstoel in te plaatsen. Ga voor een sta-op toilet of een draaibaar toilet. Het opstaan wordt namelijk steeds als moeilijker ervaren. Deze toiletten helpen je hierbij.

5. Voldoende beweegruimte

Als je minder goed ter been bent, is het fijn om genoeg beweegruimte te hebben. Maak dus de gangen en deuren breed genoeg. Zo kun je ook gemakkelijk een rolstoel verplaatsen.