Fietst u op een e-bike?

Waarom kan ik minder lang fietsen met ondersteuning?

Fietst u op een e-bike? Dan heeft u vast opgemerkt dat de fietsaccu elk jaar minder ondersteuning geeft. Dit is het logische gevolg van slijtage van de batterij. Een fietsaccu gaat gemiddeld 4 tot 6 jaar mee en hierna kan er nog maar een klein deel van de oorspronkelijke actieradius gefietst worden met ondersteuning. Het is dus heel normaal dat u na 5 jaar nog maar een fractie van het oorspronkelijke aantal kilometers met ondersteuning kunt fietsen op uw e-bike.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van uw elektrische fiets. De capaciteit van de accu is natuurlijk van grote invloed. Hoe groter de capaciteit van de batterij, hoe langer u met ondersteuning kunt fietsen.

Daarnaast zijn er verschillende externe factoren van invloed op de fietsafstand. Denk aan het gewicht van de bestuurder, de weersomstandigheden, bandenspanning of de hellingsgraad van de weg. De gevraagde mate van ondersteuning is ook van zeer grote invloed op uw actieradius. Wanneer u minder lang met ondersteuning kunt fietsen, kan dit het gevolg zijn van een verandering in een van deze factoren en is dit niet altijd te wijten aan een versleten fietsaccu.

23

Merkt u dat u onder vergelijkbare omstandigheden steeds minder lang kunt fietsen? Een verval van 15-20% per jaar is normaal. Slijtage van een accu is te herkennen aan een actieradius die geleidelijk steeds kleiner wordt. Na gemiddeld 5 jaar is de actieradius zo klein geworden dat de meeste mensen kiezen voor vervanging van de accu of van de fiets.

Wanneer uw batterij aan vervanging toe is heeft u een paar opties. U kunt een gloednieuwe accu kopen, maar helaas zijn nieuwe accu’s vaak prijzig en het is vaak zo dat de oudere accu-modellen niet meer geproduceerd worden. Een andere mogelijkheid is het reviseren van uw elektrische fiets accu. Hierbij worden de oude accu-cellen uit de accu gehaald en vervangen voor nieuwe cellen. Dit is een goedkopere en meer duurzame optie. Een nadeel hiervan is dat u de accu vaak voor een aantal weken kwijt bent, omdat het binnenwerk handmatig opnieuw gemaakt wordt.