Minder rugpijn bij lang zitten? Kies voor een dynamische stoel!

1

Lang zitten is een van de grootste problemen van het hedendaagse leven. We zitten met z’n allen veel te veel, vooral op of in ieder geval tijdens het werk. Herkent u dit probleem uit uw eigen leven? Dan heeft u mogelijk ook te maken met rugpijn als gevolg van dat regelmatig (te) lang achter elkaar zitten op dezelfde stoel. Die rugpijn ontstaat als het gevolg van twee zaken: een niet-geoptimaliseerde zithouding, en het gebrek aan beweging. Daar heeft het lichaam immers behoefte aan om soepel te blijven. Is het niet te vermijden dat u lange periodes moet zitten? Dan is het absoluut het overwegen waard om te investeren in een dynamische stoel! We leggen uit waarom in dit artikel.

Dynamisch zitten

Dynamisch zitten is een concept dat nog bij lang niet iedereen bekend is. Het verwijst naar een actieve zithouding waarbij men voortdurend kleine bewegingen maakt tijdens het zitten. In plaats van statisch en onbeweeglijk te blijven tijdens het zitten, moedigt dynamisch zitten aan tot kleine aanpassingen in houding en positie. Denk daarbij aan een beetje wiebelen, draaien, het gewicht verschuiven of van zithouding veranderen. Het doel hiervan is om de spieren actief te houden, de bloedcirculatie te bevorderen en de belasting op het lichaam te verminderen. Door regelmatig een klein beetje te bewegen tijdens het zitten, worden spieren geactiveerd die anders inactief zouden blijven. Dat kan helpen bij het voorkomen van stijfheid, vermoeidheid en rugklachten die vaak gepaard gaan met langdurig zitten. Dynamisch zitten kunt u stimuleren door het gebruik van speciale ergonomische stoelen zoals de Aeris Swopper. Dat is in feite een luxe kruk met een veer onder de zitting die het mogelijk maakt om te bewegen. Hij kan worden ingesteld op hoogte, zijwaartse beweging en gewicht van de bezitter.

2

De voordelen van een dynamische stoel

We noemden al een aantal voordelen van een dynamische stoel zoals Aeris Swopper, namelijk dat stijfheid, vermoeidheid en rugklachten ermee kunnen worden voorkomen. Maar er zijn meer voordelen aan te verbinden. Omdat het dynamisch zitten de bloedcirculatie stimuleert, kan het ook een positieve uitwerking hebben op uw concentratie omdat u zich minder vermoeid gaat voelen. Omdat de stoel daarnaast ook comfortabel en stimulerend is om op te zitten, kan het gebruik ervan uw productiviteit verhogen. Dit hangt natuurlijk ook samen met de eerder genoemde verbetering van concentratie. De Aeris Swopper is een ergonomische stoel, ondanks dat hij er niet zo uitziet. Hij nodig daarmee ook uit tot een goede zithouding die naast rugklachten ook nek- en schouderklachten kan helpen voorkomen.

Het is wel belangrijk om op te merken dat de Aeris Swopper een ergonomische stoel is, maar niet elke ergonomische stoel bevordert dynamisch zitten. Een dynamische stoel is binnen de categorie van ergonomische stoelen echt een apart ontwerp dat andere mogelijkheden biedt dan een doorsnee ergonomische bureaustoel. Als u er al zo een heeft, dan realiseert u waarschijnlijk ook dat de mogelijkheden tot bewegen die hierboven benoemd staan grotendeels ontbreken bij zo’n stoel. Als u dynamisch wilt kunnen zitten, moet u dus ook specifiek op zoek gaan naar een dynamische stoel.