Als senior last van incontinentie problemen?

Als senior last van incontinentie?

Bij senioren komt incontinentie vaak voor. Vanaf je 60e neemt de kans toe om hier  problemen mee te krijgen. Maar liefst 8% van alle mannen hebben er last van en 15% van alle vrouwen. Veel mensen schamen zich als ze last hebben van incontinentie. Dit is erg jammer, want er zijn wel oplossingen voor te vinden. Maar wat zijn die oplossingen voor incontinentie? We kennen Tena men en Tena lady, maar welke oplossingen zijn er nog meer. Wat zijn hiervan precies de oorzaken? En welke symptomen heb je bij incontinentie?

Oplossingen voor incontinentie

Er zijn gelukkig een aantal oplossingen voor incontinentie. De meest voor de hand liggende is Tena lady of Tena men. Dit zorgt ervoor dat je wat extra zekerheid hebt op momenten dat je regelmatig veel urine verliest. Daarbij is dit de minst ingrijpende oplossing. Een andere oplossing is medicatie. De medicijnen zorgen ervoor dat je minder vaak urine verliest en minder vaak hoeft te plassen. Daarnaast is bekkenfysiotherapie een oplossing die kan helpen. . Met deze fysiotherapie leer je hoe je de bekkenbodem en omliggende spieren kan aanspannen. Hierdoor wordt er een geheel gemaakt van het netwerk en gaan de spieren en weefsels weer goed samenwerken. Tot slot kun je ervoor kiezen om geopereerd te worden. Bij de operatie wordt er een klein sneetje gemaakt onder de plasbuis, waar een kunststof bandje wordt aangebracht. Als je dan moet niezen, hoesten, sporten of lachen wordt de plasbuis dichtgedrukt door het badje. De laatste twee oplossingen zijn wat ingrijpender, maar hebben ook wat meer effect.

Oorzaken van incontinentie

Er zijn verschillende oorzaken van incontinentie. Een slechte afsluiting van de plasbuis is een van. Daarnaast kan incontinentie ook voorkomen door verzwakking van het steunweefsel. Tot slot is een overactieve blaas een oorzaak van incontinentie. . Deze oorzaken komen vaak voor bij het ouder worden of na een bevalling.

Symptomen van incontinentie

Wanneer weet je nou precies of je last hebt van incontinentie? Er zijn drie verschillende vormen van incontinentie. De eerste vorm is inspannings- of stressincontinentie. Bij deze vorm verlies je urine bij hoesten, lachen, springen of tillen. De tweede vorm is aandrangincontinentie. Dan voel je ineens een aandrang die niet te onderdrukken is om te plassen. Tot slot is er nog de vorm gemengde incontinentie. Bij deze vorm heb je zowel last van inspannings- als aandrangincontinentie. Bij ouderen is dit de meest voorkomende vorm. Heb je last van deze symptomen? Neem dan contact op met je huisarts!