Last van een verstopte neus?

simon-kadula-p6z2jQCNYNU-unsplashLast van een verstopte neus? Kies uit deze soorten type neussprays

Het is winter en het verkoudheidsseizoen is weer in volle gang. Veel mensen om je heen snuiten en snotteren en ook jij kan verkouden worden. Bij een verkoudheid raakt je neus verstopt. Een klacht waartegen neusspray de oplossing biedt. Welke soorten neusspray zijn er eigenlijk en hoe werken ze? Dat lees je in dit artikel.

Neusspray met xylometazoline

De meest gebruikte neusspray is de zogenoemde ontzwellende neusspray. Deze soort bevat de stoffen xylometazoline, oxymetazoline en tramazoline. Deze stoffen zorgen ervoor dat de bloedvaten rond het neusslijmvlies samentrekken en je neus open gaat, waardoor je meestal al binnen een paar minuten beter kunt ademen. De spray werkt ongeveer twaalf uur. Als het uitgewerkt is, zwelt je neus weer op en raakt hij weer verstopt.

Om je neus weer open te krijgen én te houden moet je de ontzwellende neusspray steeds opnieuw gebruiken. Gebruik het echter niet langer dan zeven dagen achter elkaar.

Zoutoplossing

Neussprays met een zoutoplossing werken anders dan de bovengenoemde spray. Deze behandelmethode zorgt er namelijk niet voor dat de zwelling in je neus afneemt, maar vermindert overtollig slijm waardoor het zich niet in je neus en keel ophoopt. Deze soort kun je onbeperkt blijven gebruiken. Het is dus een fijn middel, ook als je langdurig verkouden bent.

Een fysiologische zoutoplossing

Een andere natuurlijke neusspray is een fysiologische zoutoplossing. Dit middel verdunt het slijm in je neus zodat je hem makkelijker kunt snuiten. Het zorgt er ook voor dat het slijm in je keel dunner wordt waardoor je vrijer kunt ademen.

Deze soort heeft geen ontzwellende eigenschappen en is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt het middel kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken. Los 9 gram zeezout op in een liter water en stop het in een neuskannetje of spuitflesje.

Neussprays tegen allergie

Je neus kan niet alleen gaan lopen of verstopt raken als je verkouden bent, maar ook als je allergisch bent. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in het voorjaar last hebben van hooikoorts.

Neussprays met cromoglicinezuur kunnen de klachten verminderen. Dit middel voorkomt dat er lichaamseigen stoffen vrijkomen die allergische reacties veroorzaken, zoals een loopneus of een verstopte neus. In de meeste gevallen kun je het middel dagelijks vier tot acht keer gebruiken. Lees voor het gebruik altijd goed de bijsluiter. Heel veel beterschap!