Wat kost de installatie van een traplift in uw eigen woonst?

GPlan Vintage

Wat kost de installatie van een traplift in uw eigen woonst?

Bent u niet meer zo fit waardoor het lastig voor u is om thuis de trap op en af te geraken? Dan kan een traplift u helpen om (langer) in uw eigen woonst te kunnen blijven wonen. Maar wat zijn handige aandachtspunten om op te letten? In dit artikel geven we u praktische informatie over een traplift in uw eigen woonst.

Wat is een traplift?

Een traplift is een zetel met een elektrische motor die aan uw muur bevestigd wordt en u op een rails naar boven en beneden brengt. Hij heeft een accu die automatisch oplaadt zodat u hem altijd kunt gebruiken, ook als de stroom uitvalt. Met dit handige hulpmiddel kunt u veilig naar boven en beneden geraken en langer zelfstandig thuis blijven wonen.

Welke soorten trapliften zijn er?

Omdat er verschillende soorten trappen zijn is een traplift altijd maatwerk. U kunt bijvoorbeeld een hulplift nodig hebben voor een rechte of voor een gebogen (wentel)trap. Het soort trap in uw woning kan ook bepalen of de lift aan de binnen- of aan de buitenzijde wordt bevestigd. Uw trap moet meestal minimaal 65 cm breed zijn om genoeg ruimte te hebben voor de zetel.

Wat kost een traplift?

Hoeveel u voor het hulpmiddel kwijt bent hangt af van het soort dat u nodig heeft. Een stoellift voor een rechte trap is de meest eenvoudige variant. Deze variant kost gemiddeld € 3.900. Een stoellift voor een gebogen trap is wat complexer en daardoor vaak ook duurder. Hier betaalt u zo’n € 7.600 voor. Er zijn ook tweedehands trapliften. Die zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan nieuwe varianten.

Hoe gaat de installatie in zijn werk?

Op de meeste trappen past een hulplift, maar er komt voor de zekerheid altijd een expert langs om te bezien of uw huis er ook geschikt voor is en welk type het beste bij u past. De expert neemt meestal ook met u door wat uw wensen en behoeften zijn.

U kunt vaak namelijk kiezen voor een handmatig of elektrisch aangestuurd model en ook voor verschillende soorten zetels, bijvoorbeeld een draai- of klapzetel en de optie voor een arm- en of voetensteun. Over het algemeen geldt dat hoe complexer de traplift is, hoe duurder hij wordt. Het best kunt u daarom een offerte aanvragen, zodat u weet waar u aan toe bent.

De installatie kost u niets extra’s. U betaalt alleen de kosten van de stoellift waar u voor heeft gekozen. Het duurt meestal niet lang om de traplift te installeren en u hoeft de deur er niet voor uit. Zo heeft u voor u het weet een traplift waar u comfortabel en veilig mee boven en beneden geraakt en kunt u langer in uw eigen woning blijven.