Hoe kan je zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen?

125

Hoe kan je zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen?

Uit onderzoek blijkt dat senioren langer en gezonder leven in hun vertrouwde omgeving. Dat is logisch, want thuis ben je niet alleen vertrouwd met de omgeving, maar je voelt je er ook het best. Zelfstandig thuis blijven wonen is niet altijd een optie en in een woonzorgcentrum, serviceflat of seniorenresidentie wonen heeft ook zijn voordelen. Ben je daar nog niet aan toe, dan maken enkele kleine aanpassingen in huis het mogelijk om zo lang mogelijk veilig thuis te blijven wonen.

Veiligheid verhogen

Eerst en vooral moet de woning zo toegankelijk mogelijk worden gemaakt. Door fysieke beperkingen, zoals minder goed je evenwicht kunnen bewaren, een trager reactievermogen en zwakkere spieren, is er een groter risico op valpartijen. Een val kan blijvende fysieke, maar ook mentale gevolgen hebben die ertoe kunnen leiden dat je niet langer thuis kan blijven. Valpreventie is daarom essentieel.

De meeste valpartijen gebeuren op de trap en in de badkamer. De trap veiliger maken kan door een traplift te installeren. In de badkamer bestaat vooral het risico op uitglijden. Extra licht toevoegen in de badkamer neemt een deel van het gevaar weg. Je kan kiezen voor ledspotjes om in te bouwen. Er zijn waterdichte exemplaren die perfect in de vochtige ruimte gebruikt kunnen worden. Ga indien mogelijk voor led, want dat is de meest energiezuinige en kostenefficiënte keuze. Ledspots met een bewegingssensor zijn een aanrader voor andere donkere ruimtes, zoals het toilet, de gang en de inkomhal.

Om het bad en de douche veiliger te maken, zijn handgrepen een must. Ook een antislipvloer helpt uitglijden tegengaan. Voor sommige hulpmiddelen en aanpassingen heb je trouwens recht op de Vlaamse aanpassingspremie.

Gebeurt het toch dat je valt, dan is het belangrijk zo snel mogelijk hulp te krijgen. Met een seniorenalarm kan je heel snel alarm slaan en je noodcontact of de hulpdiensten contacteren.

De juiste begeleiding

Door beperkte mobiliteit heb je mogelijk hulp nodig bij bepaalde activiteiten, zoals boodschappen doen of koken. Ook op het vlak van persoonlijke verzorging, zoals je aan- en uitkleden en je wassen, en het opvolgen van administratie kan assistentie gewenst zijn. Er bestaan hulpmiddelen om het dagelijkse leven makkelijker te maken, zoals grijpers, openers, seniorentelefoons, rollators of zelfs een scootmobiel.

Als je thuis woont, kun je vaak een beroep doen op je bestaand sociaal netwerk, zoals buren, vrienden en familie. Zij kunnen hulp bieden als mantelzorger. Externe hulp komt in verschillende vormen, zoals poetshulp, thuisverpleging en persoonsverzorging. Ook op administratief vlak kan een mantelzorger helpen.

In je vertrouwde woning kunnen blijven heeft heel wat voordelen. Zelfredzaamheid op lichamelijk en mentaal vlak zorgt er niet alleen voor dat je gezonder oud kan worden, maar het beperkt ook stress en gaat eenzaamheid tegen. Met enkele aanpassingen kan je woning ‘seniorvriendelijk’ gemaakt worden, om zo gelukkiger en gezonder oud te worden in je eigen huis.