Vier tips om je huis gezelliger te maken

1234

Vier tips om je huis gezelliger te maken

Bij sfeer en gezelligheid denken we, behalve aan een zeker kookprogramma, aan kaarsen, muziek en lachende gezichten. Winter of zomer, sfeer in huis maakt ons gelukkiger en meer ontspannen. Je huis gezelliger maken kan je door te werken met harmonieuze kleuren, de juiste verlichting en door accenten te leggen met decoratie. Ga snel zelf aan de slag met onze vier beste tips.

Ruimte maken voor rust

‘Ontspullen’ of ‘decluttering’ is hip, maar ook nuttig. Door afscheid te nemen van overbodige spullen, neem je ook afscheid van rommel én maak je plaats voor meer rust. Grondig opruimen kan een vervelend klusje zijn, maar door alle vrijgekomen ruimte zal je je ook mentaal lichter voelen. Minder rommel in huis maakt opruimen bovendien makkelijker en sneller, wat opnieuw rust geeft.

Weetje: een bijzondere vorm van ontspullen is ‘Swedish death cleaning’. Dat is een soort oefening waarbij je zelf grondig opruimt zodat niemand met die taak belast wordt na je dood.

De juiste accenten

Klassiek, modern, landelijk, … Ongeacht de stijl van je woning, de juiste aankleding maakt een ruimte af. Zo is verlichting essentieel voor sfeer. Lichtslingers en kaarsen zijn instant sfeermakers, maar ook met dimmers en warm licht kom je al een heel eind.

Ook gordijnen, tapijten en kussens voegen sfeer toe. Hun zachte structuur vormt een tegenbalans voor de hardere elementen in je woning, zoals de vloer en wanden. Met gordijnen voeg je makkelijk meer sfeer toe. Zo zijn overgordijnen erg sfeervol. De stof bepaalt de look en feel van de ruimte. Denk aan velours voor een dramatisch effect of luchtig linnen voor een licht resultaat.

Een beetje groen

Planten zuiveren niet alleen de lucht, maar een bepaalde stof in de aarde (Mycobacterium vaccae) heeft een positief effect op angst- en depressiegevoelens. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor nepplanten. Dat is niet helemaal hetzelfde, maar dat streepje groen in huis geeft wel rust! Het is alvast beter dan een resem verdorde planten in huis, want die hebben net het tegenovergestelde effect.

Werk met hoekjes

Waar mogelijk, creëer aparte hoekjes in je woning. Denk: zithoek, eethoek, leeshoek, hobbyhoek, … Doordat alles zijn eigen plekje heeft, creëer je vanzelf rust. Alles blijft ordelijk en je kan het inrichten volgens wat dat hoekje nodig heeft. Een leeshoek krijgt een leeslamp, een comfortabel kussen en een bijzettafel voor een drankje en je leesbril. In de zithoek kan je tv-kijken, gasten ontvangen of knuffelen met de kleinkinderen. Als je veel (alleen) thuis bent, voelt het minder ‘opgesloten’ aan omdat er steeds een nieuw hoekje te ontdekken valt.

Het loont de moeite om plaats te maken voor sfeer in je woning. Een sfeervol huis is niet alleen een plek waar je je goed voelt, het is ook een plekje waar je trots op kan zijn. Een sfeervolle woning verlaagt de drempel om mensen uit te nodigen en zo eenzaamheid tegen te gaan, ook als je minder mobiel bent. Een sfeervol huis leidt tot een sfeervol leven!

12345