Overstappen: zo makkelijk is het!

Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Het kan u jaarlijks een hoop geld opleveren en wie weet, misschien kunt van het overgebleven geld een welverdiende vakantie aan zee boeken!

Online vergelijken

Tegenwoordig lijkt overstappen zo makkelijk. Men kan energiecontracten online vergelijken en vervolgens voor het contract kiezen dat het beste bij de levensstijl past. Hoewel vergelijkingssites overstappen een stuk laagdrempeliger maken, zijn sommigen toch nog huiverig. Misschien vraagt u zich ook af wat er komt kijken bij een overstap en is het allemaal wel zo makkelijk als iedereen zegt?

Via de energievergelijker

Wanneer u contracten wilt vergelijken met een energievergelijker 2019, worden er een aantal gegevens van u gevraagd. Zo zult u uw jaarverbruik voor elektriciteit en/of gas moeten invullen, alsook uw postcode. Voor uw totale jaarverbruik raadpleegt u uw jaarnota. Op de energievergelijker vindt u verschillende filters die u kunt selecteren om zo een contract te vinden dat voldoet aan uw voorkeuren. U kunt prijzen, maar ook bijvoorbeeld duurzaamheid van verschillende leveranciers met elkaar vergelijken. Vervolgens worden er aanvullende gegevens van u gevraagd, zoals uw naam en adresgegevens. Als laatste stap bevestigt u de overstap. De vergelijkingssite zal na uw bevestiging u een e-mail sturen met alle gegevens van uw aanvraag. Bewaar deze goed. De energievergelijkingssite zal uw overstap verwezenlijken door de aanvraag door te sturen naar de nieuwe energieleverancier. Vervolgens zal de nieuwe energieleverancier de oude leverancier inlichten over de overstap die u heeft gemaakt. Indien de leverancier niet is aangesloten bij het CER, zult u zelf aan uw oude leverancier de overstap moeten melden.

Zelfstandig overstappen

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om zelf uw overstap te regelen. U zult eerst de tarieven van verschillende leveranciers met elkaar moeten vergelijken. Doe goed nazoekwerk om zo de totaalprijs te kunnen bepalen. Zo zijn er kosten voor energiebelasting, vastrecht, transport en btw die bovenop de leveringstarieven komen. Leest u dus goed de voorwaarden voor u een keuze maakt. Wanneer u zich aanmeldt bij uw nieuwe energieleverancier, zult u uw meterstanden moeten opgeven. Bewaar hiervan een kopie voor uzelf. Net als bij het overstappen via een vergelijkingssite, zal de nieuwe leverancier de oude verwittigen over de overstap. Toch kan het verstandig zijn dit te controleren. Binnen 2 maanden na de overstap zal de oude leverancier u een eindafrekening moeten toesturen.

Opzegvergoeding

Het kan zijn dat uw wilt overstappen wanneer uw oude contract afloopt, maar ook een tussentijdse overstap is mogelijk. Hier wordt vaak wel een opzegvergoeding voor geëist. Deze opzegvergoeding kan in sommige gevallen ruim 100 euro bedragen. Controleer dit dus altijd voordat u de keuze maakt om over te stappen.