Leeftijdsdiscriminatie bij oudere bestuurders

Het wordt voor senioren steeds lastiger om een autoverzekering af te sluiten. Bij sommige verzekeraars worden oudere bestuurders zelfs geweigerd als nieuwe klant. En als ze wel geaccepteerd worden, dan kunnen ze vaak rekenen op een torenhoge premie. Dat is natuurlijk jammer, aangezien we nog zo graag op pad gaan voor leuke activiteiten!

Senioren zijn een risicogroep

Autoverzekeraars berekenen de hoogte van de premie aan de hand van een aantal factoren. De leeftijd van de bestuurder is een van deze factoren. Dat is de reden dat jongere bestuurders meer geld voor de verzekering betalen. Wat veel mensen niet weten, is dat ouderen ook onder een risicogroep vallen. Uit onderzoek is gebleken dat ouderen een verhoogd overlijdensrisico in het verkeer hebben. Dat komt omdat zij een grotere fysieke kwetsbaarheid hebben. Daarnaast zijn functie­stoornissen vaak de oorzaak van ongevallen in het verkeer. Volgens sommige onderzoekers is bij oudere automobilisten hun gemiddeld lage jaarkilometrage mede verantwoordelijk voor het verhoogde ongevalsrisico. Toch zijn er ook onderzoeken bekend die deze feiten weerleggen. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid veroorzaken ouderen namelijk niet meer ongevallen en schade dan andere bestuurders.

Veel verzekeraars weigeren oudere bestuurders

Verzekeraars mogen zelf bepalen wie zij toelaten als nieuwe klant. Ook al heeft de klant een een grote hoeveelheid schadevrije jaren op zijn naam staan, dan kan de verzekeraar deze klant toch vanwege zijn of haar leeftijd weigeren. Er zijn gelukkig ook verzekeraars die geen leeftijdsgrens hanteren. Als ze dit wel doen, dan hebben zij vaak als maximale leeftijd 70 tot 80 jaar. Daarnaast kunnen oudere bestuurders op een hoge premie rekenen. Zij betalen soms wel meer dan 50 procent extra voor de verzekering. Daarnaast mogen verzekeraars de premie van de verzekering tussentijds verhogen als de klant een bepaalde leeftijd heeft bereikt.

Besparen op de verzekering

Helaas kan de klant er niet zo veel aan doen dat de verzekeraar een hoge premie rekent. Gelukkig kan men wel op een aantal manieren besparen op de verzekering. Allereerst is het belangrijk om regelmatig de autoverzekering te vergelijken met die van andere aanbieders. Er zijn gelukkig veel verzekeraars die senioren wel accepteren als nieuwe klant, maar de hoogte van de premie kan ook behoorlijk verschillen. Op deze manier kan men wel honderden euro’s per jaar besparen. Het is ook verstandig om eens naar de dekking van de verzekering te kijken. Vaak is de auto onnodig oververzekerd, omdat de dekking niet meer bij de waarde van de auto past. Voor auto’s ouder dan tien jaar, is een WA-verzekering voldoende. Ook is het handig om kleine schades zelf te betalen. Als de verzekerde een schade claimt, dan verliest hij of zij in de meeste gevallen de no-claimkorting. De premie stijgt daardoor. Tot slot is het verstandig om de verzekering op jaarbasis te betalen in plaats van maandelijkse termijnen. Dit levert de klant een besparing op van zo’n 6 procent.