Verklein het valrisico in je woning

55

Verklein het valrisico in je woning: 5 praktische tips

Valpartijen zijn het meest voorkomende ongeval bij ouderen. Ongeveer 30% van de 65-plussers die thuis woont, valt minstens een keer per jaar. Een valpartij kan niet alleen (ernstige) letsels veroorzaken, maar geeft ook een flinke knauw aan je zelfvertrouwen. Met deze 5 tips neem je valrisico’s in je woning weg.

1. Haal tapijten weg

Tapijten en vloerkleden vormen een potentieel gevaar: je kan er makkelijk over struikelen of uitglijden. Leg daarom zo weinig mogelijk tapijten in je woning. Vind je een vloerkleed onmisbaar voor je interieur? Kleef dan op z’n minst antislipmateriaal aan de onderkant. Je vindt dat in zowat elke doe-het-zelfzaak. Voor deurmatten voorzie je idealiter een inkeping in de grond, zodat ze niet kunnen wegschuiven.

2. Zorg voor een vrije doorgang

Om je zonder gevaar door je woning te kunnen verplaatsen, zijn voldoende brede doorgangen cruciaal. Zo verklein je niet alleen het risico dat je ergens tegenaan stoot, maar vermijd je ook een valpartij. Verwijder daarom alle voorwerpen die de weg versperren en plaats meubels ver genoeg uiteen. Elektrische kabels van je televisie, lampen en andere apparaten verberg je of bevestig je aan de muur.

3. Voorzie voldoende verlichting

Je veilig verplaatsen in je woning kan enkel met voldoende licht. Vermijd dat je in het donker moet rondlopen, ook als je bijvoorbeeld ’s nachts naar het toilet gaat. Plaats daarom een lamp naast je bed zodat je niet op de tast naar de deur wandelt.

Gebruik daarnaast geen spaarlampen in de ruimtes waar je onmiddellijk licht nodig hebt, zoals aan de trap of in je slaapkamer. Bepaalde exemplaren branden namelijk pas na een hele poos op volledige sterkte. Overweeg ook lampen met een bewegingssensor. Die komen onder andere van pas op de overloop. Zo moet je niet op zoek naar de lichtschakelaar.

4. Gebruik handvaten op risicoplekken

In de badkamer, op het toilet of naast je bed: op plaatsen waar je vaak gaat zitten of rechtstaan, kan je handvaten voorzien. Maar ook in de keuken of naast de zetel komen ze van pas. Kies steeds voor stangen die je stevig aan de muur kan bevestigen. Handvaten met zuignappen kunnen namelijk makkelijker loskomen, met een ernstige valpartij als gevolg.

5. Laat een traplift installeren

Met een traplift kan je je volledige woning blijven gebruiken, zonder dat je trap moet op- en aflopen. En dat op een veilige manier: een veiligheidsgordel en klembeveiligingen vermijden onvoorziene ongelukken en zorgen ervoor dat de traplift meteen stopt bij een obstakel. Bovendien hoef je niet aan het verbouwen te slaan: voor elke trap bestaat een passend trapliftmodel dat een expert in een handomdraai bij jou installeert.

Overtuigd dat een traplift iets voor jou is? De experten van Otolift, de marktleider voor trapliften in de Benelux, bieden een ruim gamma aan trapliften op maat van jouw trap.