Werken in de psychologie; dit is hoe

Psychologie

Werken in de psychologie is een van de zwaarste werkvelden die je je kunt voorstellen. Je wordt dagelijks geconfronteerd met andermans problemen. Hier moet je tegen kunnen. Kun je hier tegen, dan kun je ontzettend veel genoegdoening halen uit dit werk. In dit artikel wil ik mijn ervaringen delen die ik heb opgedaan in dit werkveld en hoe ik in het werkveld terecht ben gekomen.

Op stage

De meeste psychologen en psychiaters beginnen hun carrière als stagiair in een praktijk. Tijdens een stageperiode kom je erachter of de psychologie wel echt het werkveld is waar jij je thuis voelt.

De meeste studenten lopen stage bij verschillende organisaties en instellingen. Je kunt in de psychologie namelijk heel veel verschillende kanten op. Naast dat je ontzettend veel leert over de praktijk kom je er ook achter welke facetten van het vak wel bij je passen en welke facetten van het vak absoluut niet bij je passen.

Ook ik heb stage gelopen gelopen bij verschillende instellingen. Ik heb bij grote praktijken en bij kleinere praktijken stage gelopen. Hier ben ik tot de conclusie gekomen dat werken in een kleine praktijk het beste bij mij past.

De stage heb ik gevonden door opzoek te gaan naar vacatures in de psychologie.

Hoe ziet een gemiddelde dag eruit?

Eigenlijk kun je niet zeggen hoe een gemiddelde dag eruit ziet, omdat er zoveel verschillende soorten banen te vinden zijn in het werkveld.

Toch wil ik vanuit mijn eigen ervaring een dag in de psychologie met jullie delen. Op een gemiddelde dag zie je een aantal verschillende cliënten. Met deze cliënten heb je al een band of je bent bezig met een band opbouwen. De meeste dagen zitten stampvol gepland, maar je probeert iedere cliënt stuk voor stuk zo goed mogelijk te helpen. Een afspraak met een cliënt kan in verschillende vormen; soms ga je langs bij de cliënt, soms komen cliënten bij jou langs en soms ontmoet je de cliënt ergens. Daarnaast ben je dagelijks druk met papierwerk.

Een baan in het werkveld

Ik wil iedereen aanraden om een baan in de psychologie te nemen. Het werk is zo ontzettend afwisselend en dat maakt een uitdagend beroep. Echter is het niet voor iedereen weggelegd. Je moet flexibel zijn, sterk in je schoenen staan en zeer stressbestendig zijn. Daarnaast moet je in staat zijn om je werk los te laten in je vrije tijd.

Wil je meer informatie over het werken in de psychologie? Neem dan even een kijkje op psyjobs.be.