Woning aanpassen

Niet elke woning is levensbestendig. Toch willen we bijna allemaal in onze woning blijven wonen ook op hoge leeftijd. Obstakels in de woningen betreffen meestal de verdieping en het sanitair. Een woning gelijkvloers maken zonder treden is niet mogelijk, maar er zijn wel oplossingen te realiseren.

Plateaulift

Mensen die moeite hebben met traplopen of rolstoel afhankelijk zijn, zijn aangewezen op een lift. Een traplift of stalift is een mogelijkheid of een plateaulift voor rolstoelgebruikers. Het betreffen voorzieningen die toegepast kunnen worden in bestaande woningen zonder hak en breekwerk. Plateauliften zijn meestal op twee manieren te bedienen; via de bediening die op de lift is geplaatst of met een draadloze afstandsbediening. Voor de veiligheid zijn plateauliften voorzien van veiligheidssensoren, beugels en een plateau met een geprofileerde antislipplaat. De lift is verkrijgbaar in elke gewenste ral-kleur zodat deze past in het interieur. Ook een roestvrijstalen uitvoering is mogelijk.

Traplift

Trapliften zijn er voor elke trap. Ofschoon de constructie ingewikkelder wordt bij een gebogen of wenteltrap, is voor elk trap een lift mogelijk. Modellen zijn in stoelvorm of als stamodel of een combinatie van beiden. Montage middels een rail bevestiging vergt maximaal enkele dagen. Trapliften zijn te koop of te huur. Op basis van de WMO-regeling is een aanvraag te overwegen. Ook zijn er speciale voordelige leningen beschikbaar om de woning beter toegankelijk te maken. De prijzen van een traplift zijn afhankelijk van de montage, type en comfort.

Trapliften zijn een emotioneel onderwerp, weinig mensen willen toegeven dat ze niet meer kunnen traplopen. Een traplift wordt soms gezien als een stigma. De positieve kant is dat mensen in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Trapliften veranderen levens.