Sporten boven de 50: hoe vaak, hoe lang en welke sport?

Dat een gezonde levensstijl vraagt om een mix van bewegen, rust en gezonde voeding is geen geheim. Maar hoe lang en hoe vaak moet u dan sporten of bewegen als u 50+ bent? En wat zijn goede sporten om te beoefenen? Lees snel verder om het optimale evenwicht te vinden tussen inspanning en ontspanning en blijf zo lang mogelijk gezond.

Hoe vaak sporten?

Onze Nederlandse buren hebben onderzoek gedaan naar bewegen als 50-plusser en hebben een beweegnorm opgesteld. Volgens deze norm is het nodig om minimaal vijf keer per week een halfuur lang matig intensief te bewegen. Meer mag ook, als u dat wenst. Maar hou er rekening mee dat u voldoende rust pakt en genoeg slaapt. De herstelperiode is minstens zo belangrijk voor een gezond en sterk lichaam.

Hoe lang sporten?

Minimaal een halfuur per keer matig intensief bewegen is goed voor volwassenen van iedere leeftijd. Wat matig intensief precies inhoudt, is afhankelijk van de leeftijd. Zo kan dit wandelen, fietsen of zwemmen zijn met een redelijk tempo waarvan u nog net niet buiten adem raakt. Voor iemand van 50 kan dit betekenen dat u minimaal een halfuur gaat wandelen met een snelheid van 5,5 km per uur, terwijl een ouder persoon wat langzamer gaat voor hetzelfde effect.

Welke sporten zijn geschikt voor 50-plussers?

Uitstekende sporten voor 50-plussers zijn onder andere wandelen, fietsen en zwemmen. Ook golf, tennis, badminton en dansen zijn populaire sporten. Hierbij geldt altijd dat het belangrijk is om te luisteren naar uw lichaam. U voelt zelf wanneer u genoeg inspanning levert of wanneer u nog een tandje bij kunt zetten. Op hogere leeftijd tellen andere vormen van beweging ook mee in de beweegnorm. Denk hierbij aan het gras maaien, snoeien of spitten van de tuin of bijvoorbeeld zwaarder huishoudelijk werk.

Blessures voorkomen

Voordat u gaat bewegen of sporten, valt het aan te raden om eerst even te overleggen met de huisarts of fysiotherapeut. Bewegen is gezond, maar als u ouder bent dan 65 jaar en al langere tijd niet aan lichaamsbeweging hebt gedaan of te maken heeft met gezondheidsklachten, is het verstandig om professioneel advies in te winnen. Bij sporten of bewegen gaat het niet alleen om de conditie, het uithoudingsvermogen of het verbranden van calorieën, maar ook om het oefenen van balans. Zeker voor ouderen zorgt het trainen van de balans ervoor dat er minder valongelukken gebeuren. Dit voorkomt (ernstige) blessures. Enkele zorgverzekeraars vergoeden daarom ook specifieke sporten. Als u hier interesse in hebt valt het aan te raden om een zorgvergelijker in te vullen om te bekijken welke verzekering het beste aansluit bij uw persoonlijke situatie. Dankzij de zorgvergelijker weet u ook zeker dat u de beste prijs betaalt voor uw zorgverzekering.