Yoga en Tai chi voor senioren

Hoe krijgen we mensen weer aan het bewegen? Ruim de helft van de 55-plussers is niet fit. Bij deze leeftijd openbaren zich ouderdomskwalen: hart- en vaatklachten en suikerziekte. Regelmatig bewegen heeft dikwijls geen blijvend effect. Mensen vallen snel terug in hun oude patronen.

Tai chi-bewegingen

Tai Chi is een Chinese bewegingsleer met verschillende stromingen, met wortels in het Taoïsme en Zenboeddhisme. De ritmische patronen en vloeiende bewegingen zorgen ervoor dat al de gewrichten en spieren worden gebruikt. De rust en concentratie maakt het hoofd leeg. Elke dag twee keer één kwartier tai Chi brengt het lichaam op gang. Het verbetert de conditie, ademhaling, spijsvertering en concentratie. Het smeert en reinigt het lichaam en de geest. Vooral voor ouderen werkt tai Chi. Het gaat erom dát iedereen op een eigen manier en binnen eigen mogelijkheden vloeiend en soepel bewegen.

De principes

Tai Chi kent in feite vijf principes. Beweging dient altijd ontspannen te zijn. De kracht in het bovenlichaam dient naar de voeten te vloeien. Een van de voeten staat altijd stevig op de grond. Belangrijk is de ontspannen buikademing; door de neus en via het middenrif. Zorg altijd voor een soepel middel omdat daar elke beweging begint. Daaraan ontlenen de Tai Chi-bewegingen hun kracht en hun snelheid. Zorg voor een recht heiligbeen. Het hoofd moet losjes aanvoelen op de romp. Elke beweging is in wezen rond en cirkelvormig.

Yoga

Yoga zorgt ervoor dat ouderen op gecontroleerde wijze hun fysieke grenzen opzoeken en vervolgens ontspannen in de yogahoudingen. Op deze manier ontstaan er soepele spieren en gewrichten en zorgt het voor meer ontspanning. Door yoga worden senioren zelfverzekerder en ontwikkelen ze meer vertrouwen in het leven. Vooral Yin Yoga, Integrale Yoga en Hatha Yoga zijn vooral geschikt voor senioren. Het herstelt het lichaam en ontwikkelt kracht. Ook biedt het aandacht voor houdingen, adem en meditatie.

De online yoga winkel Urban-Goddess.com biedt de juiste yoga broek, yoga legging of yoga top. Het is belangrijk dat kleding een juiste pasvorm hebben. Kwalitatieve kleding is gemaakt van gecertificeerd biologisch katoen. Kleding gemaakt met respect voor mens en milieu.