Zelfstandigheid voor ouderen, rust voor hun kinderen

Tegenwoordig leven steeds meer alleenstaande ouderen zelfstandig thuis. Dat is logisch, want uit onderzoek blijkt dat 75% van de ouderen niet genoeg pensioen ontvangen om de verblijfskosten van een rusthuis te kunnen betalen. Bovendien is de bezettingsgraad in woonzorgcentra nu al 95% en omdat er een vergrijzingsgolf in aantocht is zal dit naar verwachting stijgen.

Het is dus noodzakelijk dat ouderen langer thuis blijven wonen. Echter wijst onderzoek ook uit dat 67% van alle ongevallen met ouderen in de eigen woning gebeurt. Daarom is het belangrijk dat familie, mantelzorgers en professionele zorgverleners hulp kunnen bieden wanneer een noodgeval zich voordoet. Maar 24-uurs zorg is duur en eist veel tijd van familie en mantelzorgers. Hoe kunnen we dit probleem oplossen?

Jane: de slimme thuiszorgoplossing

Jane heeft voor dit exacte probleem een oplossing ontwikkeld. Maak kennis met 50five.com: een slimme thuiszorgoplossing voor ouderen. De Jane Kit bestaat uit zes bewegingssensoren en drie SOS-knoppen, die allemaal communiceren met één centrale hub.

De Jane Kit kan meldingen versturen naar noodcontacten wanneer een noodgeval zich voordoet. Deze noodcontacten, zoals familieleden, mantelzorgers en professionele zorgverleners, kunnen dan onmiddellijk in actie komen.

Hoe werkt Jane?

Zoals eerder benoemd werkt de Jane Kit met bewegingssensoren en noodknoppen. Het beheren van de Jane Kit doet u via de Jane applicatie, op uw smartphone. Deze applicatie is gratis te downloaden op Android smartphones en iPhones. In de applicatie kunt u meerdere noodcontacten instellen. Denk daarbij aan kinderen, kleinkinderen, mantelzorgers, professionele zorgverleners en zelfs de alarmcentrale. Deze groep noodcontacten staat bekend als de zorgkring.

Wanneer één van de SOS-knoppen wordt ingedrukt stuurt de Jane Kit een melding naar de noodcontacten. Dat gebeurt in volgorde: het eerste ingestelde noodcontact krijgt een bericht, en als deze persoon niet reageert wordt een bericht naar het volgende noodcontact gestuurd. De Jane Kit blijft zo lang meldingen versturen tot één van de noodcontacten in actie komt.

Ook op basis van de bewegingssensoren kan de Jane Kit meldingen versturen. De Jane Kit leert namelijk het leefritme van de bewoner kennen. Plaats bijvoorbeeld één van de bewegingssensoren in de gang, en laat Jane een melding sturen wanneer er meer dan 6 uren geen beweging is gedetecteerd. U kunt zelf instellen hoe veel tijd mag verstrijken voordat Jane een melding stuurt.

Voor wie is Jane?

De Jane Kit is vooral geschikt voor alleenstaande ouderen die zelfstandig thuis wonen. Omdat het systeem met bewegingssensoren werkt, raakt het in de war wanneer er meerdere personen langs de sensoren lopen. Ook grote huisdieren zoals een hond of een kat kunnen de werking van het systeem in de weg zitten.

Jane is ideaal voor mensen die zich niet bekeken willen voelen. Het systeem maakt geen gebruik van beveiligingscamera’s of microfoons, dus er worden geen videobeelden of geluidsfragmenten van de bewoner opgenomen. De data die wel wordt opgeslagen, namelijk de gedetecteerde beweging, wordt beveiligd en versleuteld opgeslagen. U hoeft zich dus nooit zorgen te maken over uw privacy, of de privacy van uw vader of moeder.