Zo behoud je intimiteit op oudere leeftijd

Intimiteit en seksualiteit zijn voor een groot deel van de ouderen nog altijd belangrijk. Zelfs tot op hoge leeftijd. Bij ouderen is het zo dat aanraking en intimiteit eerder voor opwinding zorgt dan het kijken naar bijvoorbeeld erotische beelden. Het is uiteraard belangrijk om aandacht te besteden aan de intimiteit die zich op allerlei manieren kan uiten. Bijvoorbeeld op seksueel vlak, maar ook als het gaat om knuffelen of het geven van een massage. Ontdek hier een aantal ideeën om op oudere leeftijd intimiteit te behouden en een extra boost te geven. Uiteraard zijn er ook ouderen die single zijn en geen partner hebben om intimiteit mee te hebben. Daar is onder meer rekening mee gehouden in onderstaande ideeën.

Intieme speeltjes gebruiken

Je bent nooit te oud om je te verdiepen in de wereld van intieme speeltjes. Het is zelfs aan te raden om het vuurtje op seksueel vlak wakkerend te houden. Er zijn zowel voor vrouwen als voor mannen speeltjes beschikbaar die een stimulerend effect hebben. Bijvoorbeeld een dildo voor vrouwen om extra seksueel genot te ervaren. Of een masturbator voor mannen die daarmee een realistische ervaring beleven. Intieme speeltjes zijn voor veel mensen, jong en oud, een middel om de seksuele beleving een extra stimulans te geven. Intimiteit is onderdeel van seksualiteit voor ouderen en dat is natuurlijk een breed begrip. Dat varieert dan ook van soloseks met bijvoorbeeld een van de intieme speeltjes tot seksueel plezier met erotiek en vrijen.

Knuffelen, strelen en masseren

Heb je een partner op oudere leeftijd dan is seksualiteit niet de enige vorm van intimiteit. De aanraking is op zich heel belangrijk. Daarom is het aan te raden om elkaar regelmatig te knuffelen om de intimiteit te behouden. Dat hoeven geen langdurige knuffelsessies te zijn, hoewel dat natuurlijk ook kan. Bovendien is het ook mogelijk om in plaats van te knuffelen elkaar langdurig te strelen zonder dat het uitloopt op seksuele activiteit. Elkaar masseren is een andere manier om de intimiteit te vergroten. Het geven van een massage is altijd een intiem moment en kan erotisch zijn als beide partners daarvoor in de stemming zijn. Het geven van een kus of langdurige kus vergroot eveneens de intimiteit.

Praat over intimiteit

Een van de belangrijkste tips om de intimiteit op oudere leeftijd te behouden, is het erover praten. Het kan zijn dat de intimiteit in de relatie wat is weggeëbd, maar dat hoeft niet te betekenen dat het ook wegblijft. Praat over elkaars verwachtingen in de relatie als het gaat om intimiteit en seksualiteit. Dat is een prima basis om verder te kijken. Is het lang geleden dat jullie intiem zijn geweest? Dan is het zeker aan te raden het onderwerp een keer aan te snijden en aan te geven hoe jullie erover denken en wat je eraan wilt doen. Voor de een is dat misschien alleen knuffelen en voor de ander is dat uitzicht op meer seksualiteit in de relatie. Het gaat er uiteindelijk om wat jullie zelf belangrijk vinden in een relatie.