Zo geniet je veel langer van je huishoudelijke apparatuur

Duurzaam leven omvat veel aspecten. Door bijvoorbeeld de juiste keuzes te maken bij het aanschaffen van huishoudelijke apparatuur voorkom je dat het milieu onnodig belast wordt. Heb je de aanschaf eenmaal gedaan, dan is het van belang om de apparatuur goed te onderhouden. Een goed onderhouden apparaat gaat minder snel kapot, waardoor je er dus langer plezier van hebt. Een vervangingsaankoop is immers opnieuw belastend voor het milieu. Toch staan er we lang niet altijd in voldoende mate bij stil. Een wasmachine reinigen bijvoorbeeld is voor veel mensen bepaald geen vaste routine.

Wasmachine

Het klinkt op zich ook niet heel logisch, om een wasmachine te moeten reinigen. Immers, het apparaat is zelf al bedoeld voor het reinigen van onze kleding. Bij elke wasbeurt stroomt vers water en zeep door de machine, dus waarom zouden we het apparaat dan nog extra moeten reinigen? Wat velen hierbij vergeten, is dat vitale onderdelen van de machine zich vaak buiten het bereik van het spoelwater bevinden. Bovendien kan onderin de machine een drab ontstaan die gaat stinken. Zeker wanneer je de wasmachine uitsluitend op lage temperaturen laat draaien. Af en toe een kookwas draaien is goed voor het oplossen van overtollig vuil, maar daarnaast verdient het zeker aanbeveling om het apparaat zo nu en dan eens grondig te reinigen.

Koffiezetapparaat

Ook van het koffiezetapparaat weten veel mensen wel dat er zo nu en dan wat extra onderhoud vereist is. Gebruik je bijvoorbeeld een Senseo, dan kan zich daarin kalk afzetten. Deze kalk is afkomstig uit het leidingwater dat je gebruikt om koffie te zetten. De procedure ontkalken Senseo is dus van belang, omdat het apparaat anders vroegtijdig defect zal kunnen raken.

Frituurpan

Een zeer lastige klus is het onderhouden van de frituurpan. Frituurvet heeft de eigenschap om aan te koeken en in te branden in de wanden van de frituurpan. Het verwijderen van deze vettige massa vereist de juiste schoonmaakmiddelen. Er zijn mensen die ervoor kiezen om elk jaar een nieuwe frituurpan te kopen. Het oude exemplaar wordt dan afgedankt, terwijl het eigenlijk nog prima werkt. Dat is bepaald geen duurzame gedachte. Dan is het beter om de tijd, die je zou investeren in het aanschaffen ervan, te gebruiken voor het reinigen van je bestaande frituurpan. Daarna kun je weer vele malen zorgeloos frituren met het aangename gevoel dat je het milieu een dienst bewees.