Insecten weren met vliegenramen en vliegendeuren

Wanneer een raam of deur geplaatst moet worden, als gevolg van een renovatie, nieuwbouw of verbouwing moet tevoren de beslissing gemaakt worden over welk materiaal het beste is toe te passen. Meestal is er keus tussen hout, aluminium of pvc ramen of deuren. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus het is goed tevoren te bedenken wat je eventueel nog wilt toevoegen aan extra comfort in een raam of deur. Een van die extra’s zijn vliegenramen of vliegendeuren.

Bescherming tegen insecten

Wanneer het warmer wordt, is het prettig ramen of deuren open te kunnen zetten, zeker in de avond wanneer de temperatuur wat daalt. Dat is wel het moment waarop insecten erg actief zijn. Vliegen en muggen komen op licht en warmte af dus het open raam of de open deur is erg uitnodigend. Het plaatsen van vliegenramen of vliegendeuren is dan ook beslist geen luxe. U kunt dan volop genieten van de frisse lucht zonder de deuren of ramen onafgesloten te laten en houdt tegelijkertijd ongedierte buiten.

Goede kwaliteit

Er zijn verschillende soorten vliegenramen of vliegendeuren. De uitvoering in plissé is de laatste tijd eigenlijk standaard en dat heeft een goede reden. Doordat het gaas niet oprolt, maar automatisch opgevouwen wordt blijft het materiaal in optimale staat en wordt de levensduur van het gaas, en dus van de vliegenramen of vliegendeuren, enorm verlengd. De hoge kwaliteit, het materiaal is Japans, speelt daarbij zeker een rol.

Geschikt voor bijna alle ramen en deuren

Door de manier van plaatsing klappen vliegenramen of vliegendeuren niet open of dicht. Ze zijn windvast door de montage in het kozijn, op het kozijn of zelfs op de muur. Dit is helemaal afhankelijk van de woning en de plaatsing van het kozijn. Zowel aan de boven- als aan de onderkant is een mechanisme bevestigd dat in elkaar schuift wanneer de hor in het raam of de deur bewogen wordt. Voor wat betreft toepassing is bij vliegendeuren veel mogelijk. Er zijn vliegendeuren die naar binnen draaien, naar buiten en die voor openslaande deuren geplaatst kunnen worden. Ze worden zelfs in een hefschuifpui gemonteerd.

Maatwerk

Vanzelfsprekend zijn er minimum en maximum maten verbonden aan de hoogte en breedte. Dit heeft te maken met de constructie van de vliegendeuren. Het opvouwmechanisme en een goede manier van bevestigen moeten gewaarborgd zijn. De vuistregel is eigenlijk dat vliegendeuren twintig centimeter hoger dan breed moet zijn. Heeft u afwijkende maten dan kunnen vliegendeuren voor u op maat gemaakt worden. Wat voor vliegendeuren geldt is vanzelfsprekend ook op vliegenramen van toepassing. Zeker weten dat alles prima past geeft een goed gevoel.

Comfortabele afwerking

In veel kozijnen zijn vliegenramen of vliegendeuren te monteren. Het materiaal waarvan de kozijnen gemaakt zijn is niet echt van belang in tegenstelling tot het type profiel. Verstandig is daarom bij vervanging door renovatie, verbouwing of bij nieuwbouw rekening te houden met de wens vliegenramen of vliegendeuren te willen plaatsen. De montage kan dan zo goed geïntegreerd worden dat bijna niet te zien is dat er een extra vliegenraam of vliegendeur aanwezig is. Comfort is prettig maar hoeft niet altijd zichtbaar te zijn zeker niet in de koude wintermaanden.