Relaties en het liefdesleven van senioren.

Tussen de vrijgezelle of datende zestigers vind je aardig wat mensen die al heel wat liefdes hebben versleten. Ondertussen kennen zij het verliefdheidskriebeltje wel: kriebels in je buik, eindeloos dagdromen. Kan verliefdheid op je oude dag nog net zo sterk voelen als toen je zestien was? Ja hoor, dat kan beslist.

Ouderen zijn zéér sociale wezens met gevoelens. De meeste mensen hebben behoefte aan contact, intimiteit over diverse vlakken heen en aan samenleven met anderen. Sommigen gaan zelfs een stapje verder en zoeken dan wat meer spanning op door een keuze te maken voor intimiteit tools.

Zowel je partner, gezins- en familieleden als buren en vrienden zijn waardevolle schakels in je sociaal netwerk. Dat netwerk is niet alleen belangrijk omdat het ondersteuning kan bieden, maar het is tevens een buffer tegen eenzaamheid en hulpeloosheid.

Het ervaren van intimiteit binnen de relatie.

Intimiteit is een breed begrip van nabijheid, contact en verbondenheid. Vormen van intimiteit zijn bijvoorbeeld hand-in-hand zitten, een knuffel, een arm om je heen, voeten laten masseren, en nog zoveel meer.

Voorbeelden waarbij iemand ‘nabijheid’ ervaart en zich niet of minder alleen voelt. Intimiteit betekent ook ongestoord tijd met een dierbare kunnen doorbrengen, bijvoorbeeld voor een persoonlijk gesprek of samen naar muziek luisteren.

Intimiteit kan ook binnen de aantrekking tot elkaar. Het is een brede begrip en kan worden ervaren en vormgegeven in gedachten, fantasieën, verlangens, overtuigingen, attituden, waarden, gedrag, handelingen, rollen en relaties.

Seksualiteit en ouderen, nog steeds een taboe.

Seksualiteit en ouderen… nog steeds een taboe binnen de relatie. Ook ouderen kunnen verlangen, verlangen naar seksualiteit, verlangen naar intimiteit binnen de relatie. Bij ouderen verschuift dit iets meer naar verlangen dan naar lust zoals bij volwassenen. De behoefte van affectie is nog steeds er; een knuffel, een kus, een streling; een massage, maar daarbij mag het ook wel eens iets anders zijn.

Dit zijn seksuele handelingen die niet afhankelijk zijn van fysieke ongemakken, dit zijn handelingen die wel nog makkelijk uit te voeren zijn voor de ouderen. Het is niet zo dat wanneer het niet meer mogelijk is om de seksuele daad uit te voeren, dat er ook geen verlangen meer is om andere zaken te proberen.

Iedereen heeft het recht om te verlangen ongeacht hoe jong of oud je bent en waar je woont. Natuurlijk moeten hier grenzen rond gesteld worden, zoals in een woon- en zorgcentrum. Maar binnen die grenzen moet alles kunnen.

Daarom moet het mogelijk zijn om seksualiteit, intimiteit te kunnen beleven als ouderen binnen de relaties.

Meer jezelf zijn en ook meer echt samen doen.

Voor sommige koppels die al lang samen zijn, is levenslange liefde binnen een relatie een evidentie. Maar zo vanzelfsprekend is het niet. Vandaar dat het zoeken naar afwisseling ook op oudere leeftijd van bijzonder groot belang is. Dit kan de relatie alleen maar positief stimuleren.