Wat is een goede printer voor senioren?

printer senioren

Natuurlijk mogen we niet alle senioren over één kam scheren. Sommige senioren hebben heel wat computerskills en kunnen zelfs hun kleinkinderen een poepie laten ruiken, maar voor andere senioren is het allemaal iets moeilijker. Dat is natuurlijk niet onlogisch, maar het wil nog niet zeggen dat zij niet mogen computeren, internetten en printen. Met een ICT-training voor ouderen kom je al een heel eind. Het eenvoudig houden, is echter de boodschap. Dat is ook het geval wanneer je op zoek gaat naar een printer voor senioren.

Eenvoudige printer voor senioren

Voor senioren is het vaak belangrijk dat de printer eenvoudig te bedienen is, dus zonder allerlei instellingen of talloze knopjes. Louter de basisfuncties en niet te veel tralala is vaak de beste keuze. Wat dit betreft, moet je eigenlijk al meteen een afweging maken tussen een 3-in-1 printer en een klassieke printer. Dit is natuurlijk afhankelijk van wat de noden zijn, maar kopiëren is bijvoorbeeld een handige standaardvereiste. Zorg er dan voor dat dit kopiëren met een enkele druk op de knop kan.

Als instapmodel om in het zwart-wit te printen is de Brother HL-L2310D een goede keuze. Het is een eenvoudig model met een grote papierlade en zonder toeters en bellen. Bovendien print het ook nog eens snel en dubbelzijdig. Het gaat overigens om een laserprinter en dit is zeker een goed idee voor senioren. Dergelijke toners raken niet uitgedroogd en zijn eenvoudig te vervangen.

Niet te veel gedoe met cartridges en toners

Er bestaan uiteenlopende cartridges en er zijn allerlei setjes om zelf de inkt aan te vullen, maar dit maakt het voor senioren vaak nodeloos complex. Voor senioren is het vaak eenvoudiger als kant-en-klare inktpatronen thuisbezorgd worden en ze de inktpatronen enkel nog even in hun printer moeten klikken. Cartridges van thuismerken die tijdens het aanbrengen allerlei meldingen geven die omzeild moeten worden, zijn eveneens een minder goed idee. De cartridges van het printermerk zijn nu eenmaal de eenvoudigste keuze.

Draadloos printen

Voor senioren is het vaak een must dat ze draadloos kunnen printen. Dan hoeven er niet allerlei kabeltjes te worden aangesloten en kunnen ze met een enkele druk op de knop printen. We mogen niet vergeten dat steeds meer senioren tablets gebruiken en mobiel internetten. Een touchscreen is nu eenmaal heel intuïtief en met een tablet kunnen ze eenvoudig een virtuele apero houden met de (klein)kinderen. Uiteraard gaat het dan wel om printers die via het wifinetwerk printen en niet om andere opties zoals printen per mail. Het gaat om handige opties, maar het is best heel complex.

Een goede keuze om draadloos te printen is de HP ENVY 6032 All-in-One. Het is een eenvoudig model waarmee de senior ook kan kopiëren en scannen. Er zijn slechts een beperkt aantal knoppen en instellingen en de cartridges laten zich eenvoudig vervangen. Het ondersteunt ook HP Instant Ink. Hierbij stuurt HP automatisch een nieuwe cartridge wanneer de inkt bijna op is. Zo hoeft de senior ze niet zelf te bestellen. Voor een eenvoudige laserprinter die enkel kan printen, ook via wifi, is de HP Laser 107w dan weer een goede keuze. Ook hier staat eenvoud centraal, terwijl je razendsnel print vanaf een tablet.